Masura disperata: Stelica de la Garda vrea banu' firmelor

Data publicarii: 23-06-2009 | Finante-Banci

Seful Garzii Financiare din Bucuresti majoreaza, cu de la sine putere, pragul minim al amenzilor date de subordonatii sai. Noul sef al Garzii Financiare Bucuresti le impune angajatilor sa dea amenzi cat mai mari. Sfidand Legea contabilitatii, Stelica Constantin le-a dat comisarilor o nota interna, obtinuta de EVZ, prin care le impune noile valori minime ale amenzii pe care acestia trebuie sa le aplice. In unele cazuri, sumele sunt de pana la cinci ori mai mari fata de minimele prevazute in lege. Specialistii in economie avertizeaza ca masura ar putea incuraja evaziunea fiscala si inmultirea spagilor in randul comisarilor.

Daca, pana acum, pentru nerespectarea reglementarilor referitoare la depunerea situatiei financiare anuale, de exemplu, amenda era intre 400 si 5.000 de lei, de acum suma minima va fi de 1.500 de lei. Comisarii sunt avertizati ca, "in functie de frecventa cazurilor de aplicare a unor sanctiuni mai mici decat cele mentionate, conducerea va analiza modul de respectare a prevederilor prezentei note", se arata in document.

Liber la spagi mai mari

Aceste noi reguli pot incuraja evaziunea fiscala, sunt de parere specialistii. "Probabil ca banii vor fi luati tot de la cei corecti, in loc de cei care fac fraudele mari si care vor apela la diverse tertipuri pentru a se feri de lege, incluzand spa-gile", sustine Dragos Cabat, presedintele Camerei Analistilor Financiari. Pe de alta parte, analistul Ilie Serbanescu spune ca reglementarea e explicata de buget. "Bugetul nu mai poate plati salari-ile si pensiile. Aceasta e o expresie de disperare, care nu va rezolva problema", a explicat Serbanescu.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: